- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Rutes guiades properes
- Establiments propers

Mitjana
Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
508 m

8,5 km

3:40 h

95 m

Parc de la Font Picant

401 m

Argentona
Ruta circular d’uns 8,5 km que comença al parc de la Font Picant d’Argentona. Des d’aquest espai, sortim en direcció S i avancem per un corriol que ràpidament ascendeix cap a la zona coneguda com les Roques Encantades, on pins pinyers i blocs de roques dibuixen un paisatge típicament mediterrani. La pujada continua per sota del turó dels Oriols abans de fer un darrer tram per pista que ens condueix fins al castell de Burriac. Des del castell, continuem l’excursió cap a la Creu de l’Avellà, voregem el turó de Cirers i gaudim d’esplèndides vistes des de les Roques d’en Vivó, situades en un indret panoràmic. Baixem cap al torrent de Burriac pel conegut Camí de les Fonts, que fa honor al seu nom en un entretingut i agradable descens a través d’un bosc de pi i alzines.
El Parc de la Serralada Litoral és un espai protegit que inclou la primera línia muntanyosa des la costa mediterrània i que està ple d’elements patrimonials molt interessants. Visitar el castell de Burriac i les fonts que neixen als seus peus és un viatge al passat que ens permet descobrir aquest territori de mar i muntanya on van viure els primers pobladors d’aquestes terres. La ubicació excepcional del castell de Burriac el converteix en un guardià privilegiat de tota la costa del Maresme que mereix ser descobert.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 3:40 h en total. 0:25 h des del parc de la Font Picant fins a les Roques Encantades; 0:20 h des d’aquest indret fins al castell de Burriac; 0:30 h des del castell fins a la Creu de l’Avellà; 0:55 h fins a les Roques de Vivó; 0:40 h des d’aquest punt fins a la font del Ferro i 0:30h des de la font de Ferro fins al parc de la Font Picant.
: Tot l’any.
:
Podem arribar al poble d’Argentona des de la costa o des de l’interior. En ambdós casos ho fem per la sortida 1 de l’autovia C-60 que uneix Mataró i Granollers. El parc de la Font Picant d’Argentona està situat a l’extrem sud del poble. Un cop entrem a Argentona hem d’anar rodejant el nucli de població cap al sud pel carrer de Can Cirés. Situats en aquest carrer, just en el seu creuament amb el carrer Torrent de Mada una doble indicació viària de “Font Picant” i “Castell de Burriac” ens indica el punt d’inici de la ruta -el parc de la Font Picant, on podem estacionar el vehicle-.
Aquesta guia web i PDF gratuïta ha estat publicada amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Recorregut

El camí que agafem surt en direcció S vorejant el parc de la Font Picant a través d’un alzinar amb sotabosc de marfull i galzeran. Comencem a enfilar-los per un llom del turó dels Oriols, la pujada pel vessant N d’aquest turó és fresca i ombrívola. Aviat arribem a la zona de les (2) Roques Encantades (0:25 h - 260 m), on el camí passa a ser més assolellat. Aquest tram de recorregut és preciós, escampades pel bosc esclarissat observem les curioses roques ígnies que han donat nom a aquest paratge. Ens trobem en una zona de gran interès geològic que ens explica com es va formar aquest territori fa més de 300 milions d’anys, en el Paleozoic, quan aquestes roques van emergir formant una antiga serralada anomenada Varisca. Acompanyant aquest museu petri a l’aire lliure trobem els pins pinyers, que produeixen els pinyons comestibles que acompanyen molts dels nostres àpats i que, amb les seva característica silueta en forma de copa, moltes vegades modelada pel vent, són un senyal típic de la vegetació mediterrània.

Vistes a la costa del Maresme.

Pi pinyer sobre aflorament de roques.

Vistes al castell de Burriac.
Davant el coneixement que la "Cadira d'Or" que hi havia al castell de Burriac podia ser robada en una imminent incursió morisca des del mar, el senyor de Burriac va enginyar un pla per fer desistir els pirates nord-africans. Va pujar al castell amb un grup d'homes, però va fer capgirar les ferradures dels cavalls, simulant -amb les petjades dels cavalls a l’inrevés- que els vigilants del castell havien fugit. A continuació va deixar les portes de castell obertes i va esperar els atacants. Els pirates, confiats pels senyals, van entrar al castell pensant-se que aquest estava abandonat i, un cop dintre, van patir una gran emboscada.
Font: https://patrimonicultural.diba.cat

Voltants del castell.

Senyera que corona el castell.

Accés a l’interior del castell.

Vistes des d’un de les finestres de l’interior del castell.

Des de l’interior del castell amb vistes al mar.

Gaudint de les vistes.

L’interior del castell.

La torre del castell de Burriac.

Vistes a la costa de Barcelona.

Vistes al port de Cabrera de Mar i al mar.

Vistes cap al prelitoral amb el Montseny al fons.

Exemplar florit de ginesta.

Tram de pista que connecta amb la població de Cabrera de Mar.

Vistes al castell de Burriac amb el mar de fons.

Pintada d’un cérvol en un mur.

Font del Ferro.

Font de l’Esquirol.


Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.